En bilförsäkring finns till för att både skydda dig, din bil men även andra trafikanter och fotgängare i trafiken. Det finns olika typer av bilförsäkringar som till exempel trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Precis som det låter så har dessa försäkringar olika omfattande skydd, där helförsäkring givet är den med bäst skydd och trafikförsäkring är den med lägst skydd.
Olyckor i trafiken är som bekant väldigt vanligt, en olycka uppstår lätt eftersom det finns så många trafikanter och marginalerna är ofta väldigt små. Därav är en bilförsäkring oerhört viktig att ha, till och med så viktig att du enligt lag måste försäkra bilen och alla typer av fordon som används i den markburna trafiken.
Det är dock inte alltid så att du måste ha en helförsäkring för att få ett så omfattande skydd som möjligt, det kan du läsa mer om här nedan.
Genom att jämföra olika bilförsäkringar och försäkringsbolag kan du få ner din försäkringspremie, alltså betala en lägre avgift per månad till försäkringsbolaget och således få lägre omkostnader för ditt bilägande. Priserna för bilförsäkringar kan variera stort mellan de olika försäkringsbolagen, ibland så mycket att till exempel en helförsäkring hos ett försäkringsbolag är billigare än en halvförsäkring hos ett annat. Det är inte bara viktigt att jämföra bilförsäkringar för att få en lägre kostnad, lika viktigt är det att jämföra villkoren hos de olika försäkringsbolagen för att säkerställa att din bil har ett bra skydd ifall något tråkigt skulle inträffa.
Som vi skrev ovan så måste du faktiskt enligt lag försäkra bilen för att få bruka den i trafiken. Att framföra en bil oförsäkrad och oskattad är ett lagbrott och skulle polisen stanna dig för detta riskerar du att inte bara få böter, polisen kan även beslagta registreringsskyltarna tills det att du kan påvisa att du försäkrat bilen. Är det så att du har bilen påställd men inte någon giltig bilförsäkring tecknad så kommer du att få en räkning från trafikförsäkringsföreningen vilket är väldigt kostsamt. Som ett exempel får du en faktura på 160 kronor per dag från trafikförsäkringsföreningen om din bil är påställd utan en giltig bilförsäkring. För att se hela trafikförsäkringsföreningens avgiftstabell, klicka här.
Vad det kostar att teckna en bilförsäkring varierar som sagt stort, försäkringsbolagen tittar på många olika aspekter för att komma fram till vad de kan erbjuda dig för pris och villkor. Bland annat tittar de på följande:
Bilstölder och inbrott i bilar där hela inredningar stjäls blir tyvärr allt vanligare där vissa bilmärken och modeller är extra utsatta. Bilar som anses stöldbegärliga får således också en betydligt högre försäkringspremie.
1. Jämför försäkringar:
Jämför, jämför och återigen jämför hemförsäkringar: Genom att jämföra olika bilförsäkringar mellan försäkringsbolagen kan du se till att du får en så billig bilförsäkring som möjligt om det är vad du är ute efter. På så sätt sänker du dina fasta månatliga kostnader, och vem gillar inte det? Ibland är det också självklart så att det inte är priset för försäkringen som är det viktigaste, utan hur omfattande skyddet är. För somliga personer är den bästa bilförsäkringen alltså den billigaste bilförsäkringen, medan för somliga andra är det den mest omfattande bilförsäkringen som är den absolut bästa bilförsäkringen.
2. Läs noggrant:
Som mycket annat gäller det att du är påläst när det kommer till att hitta den för dig bästa försäkringen. Se till att villkoren för försäkringen passar dig och ger dig och dina tillhörigheter det skyddet du önskar. Genom att använda dig av de guider och texter vi på insury.se publicerar kan du enkelt skapa din egna uppfattning för att ta ett så bra beslut som möjligt.
3. Välj rätt försäkring:
Att välja rätt försäkring kan ibland kännas svårt. Genom våra försäkringskategorier kan du enkelt välja den bästa bilförsäkringen samtidigt som du genom oss får den till rätt pris. Glöm inte att försäkringspremien du får ofta är förhandlingsbar, nöj dig inte alltid med det första erbjudandet du får utan pressa priset. Med andra ord, betala inte för mycket i onödan!
4. Var noggrann:
När du är färdig med förarbetet här hos på insury.se, gäller det att du är så noggrann som möjligt när du ska fylla i uppgifter hos försäkringsbolaget. Varför? Jo för att de priser och villkor försäkringsbolagen ger dig är baserade på just dessa uppgifter. Skulle det vid ett eventuellt försäkringsärende visa sig att du fyllt i en felaktig uppgift kan det alltså vara så att du tyvärr får avslag på ditt ersättningsanspråk på grund av en felaktigt angiven uppgift av dig.
5. Samla dina försäkringar:
När du har hittat den för dig bästa bilförsäkringen bör du fundera över om du har behov av fler försäkringar. Om du samlar flera försäkringar hos samma försäkringsbolag får du nämligen ofta en procentuell rabatt och kan spara ytterligare pengar varje månad. Dessutom slipper du fakturor från flera olika försäkringsbolag och kan få en tydlig översikt över samtliga dina försäkringar på ditt nya försäkringsbolags hemsida. Smidigt, eller hur?
Insplanet erbjuder privatpersoner jämförelser, rådgivning och köp av produkter och tjänster inom försäkring och andra privatekonomiska områden.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi där du kan jämföra, byta och spara genom att se över alla dina avtal som t.ex. bilförsäkring, bolån, elavtal.
Bilförsäkringens kostnad baseras alltså på en rad aspekter, bland annat vilket län du bor i samt vilket märke det är på bilen. Stockholms län är det överlägset dyraste länet att försäkra en bil i, medan Gotland är absolut billigaste. Om man ser till snittet är det ofta så att samma bil faktiskt är dubbelt så dyr att försäkra i Stockholms län som den är att försäkra på Gotland.
Om man ser till några av de vanligaste bilmärkena i Sverige som Volvo, Volkswagen, Audi, Mercedes, BMW och Skoda är det de tyska premiumbilarna som givetvis har de dyraste försäkringarna. Snittkostnaden för en bilförsäkring respektive märke ser ut ungefär såhär:
Här ser man alltså att skillnaden är mycket stor beroende på vilket märket är på bilen som skall försäkras, nästan dubbelt så dyr är en bilförsäkring i snitt för en BMW gentemot en Skoda. Statistiken innefattar försäkringar tecknade för respektive bilmärke av alla tre vanligt förekommande nivåer av bilförsäkringar, det vill säga trafikförsäkring, halvförsäkring samt helförsäkring. Statistikens underlag kommer från Insplanets databas över bilförsäkringar som tecknats genom Insplanet under år 2018. Observera att siffrorna är just ett snitt, kolla därför med ditt försäkringsbolag vad du får betala för din bilförsäkring då priset som sagt baseras på just dina personliga förutsättningar och aspekter.
Genom att använda vår kostnadsfria tjänst kan du hitta den försäkring som passar dig och din bil bäst. Filtrera fram de alternativen du tror passar dig bäst och klicka dig sedan vidare till respektive försäkringsbolag för att få reda på vad just det bolaget kan erbjuda dig. Glöm inte att ge försäkringsbolaget hela ditt behov av försäkringar för att få det bästa priset per körning genom samlingsrabatter.
Som med alla andra typer av försäkringar vi tipsar om så gäller samma regel även för bilförsäkring, att det inte alltid är den billigaste bilförsäkringen som är den bästa bilförsäkringen för just dig och din bil. Att enbart gå på vilken försäkring som är billigast kan i vissa fall bli en dyr läxa ifall olyckan skulle vara framme, och då rendera i reparationskostnader som vida hade överstigit vad en mer omfattande försäkring hade kostat att teckna. Vi anser alltid att man åtminstone skall ha en halvförsäkring för sin bil men givetvis helst en helförsäkring, såvida bilen inte är relativt ny och fortfarande har skadegaranti kvar. En trafikförsäkring kan kanske locka då den är oerhört billig i månadskostnad, men valet av trafikförsäkring kan alltså stå dig dyrt vid till exempel en kollision.
Är det så att bilen fortfarande är relativt ny och har kvar den så kallade vagnskadegarantin så räcker det med en halvförsäkring, då just vagnskadegarantin oftast täcker upp för den delen skyddet som en helförsäkring har men halvförsäkringen saknar. Vi råder dig att undersöka noga huruvida din vagnskadegaranti fortfarande är giltig, om så är fallet så ha koll på när den löper ut för att då ändra din halvförsäkring till en helförsäkring.
Evoli är ett nystartat försäkringsbolag som endast erbjuder bilförsäkringar, grundat åt 2018. Evoli bilförsäkring riktar sig främst till personer som är över 30 år fyllda, inte har ett nytaget körkort, som inte har en lång skadehistorik och kör vad de kallar en “vanlig” bil. Deras koncept går ut på att ha en så billig bilförsäkring som möjligt när det kommer till månadskostnaden, men en högre självrisk. Det är alltså ett perfekt alternativ för dig som anser dig vara en trygg och säker förare i trafiken och vill ha en så billig bilförsäkring som går att hitta. Samtidigt erbjuder Evoli bilförsäkring ett omfattande skydd ifall olyckan skulle vara framme och gör det smidigt för dig som bilägare på så sätt att deras bilförsäkring inte har någon bindningstid.
Vad som ingår i en trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring kan variera något mellan olika försäkringsbolag. Här nedan kan du läsa mer om vad som vanligast ingår i respektive typ av bilförsäkring för att få en idé om vilken nivå av bilförsäkring som passar dig bäst.
Att ha en trafikförsäkring är ett måste enligt lag om du är ägare av en bil. Enda tillfället du inte behöver ha en trafikförsäkring till den bil du äger är om du ställer av bilen hos transportstyrelsen, men då får du heller inte bruka bilen i trafiken. Trafikförsäkringen är det mest grundläggande alternativet med minst skydd men samtidigt den billigaste bilförsäkringen som går att välja. Trafikförsäkringen ersätter skador på såväl förare som passagerare i bilen oavsett om det är föraren av fordonet som är vållande eller ej till en eventuell kollision. Dessutom ersätter trafikförsäkringen skador på materiella ting som kan tänkas ha orsakats av föraren.
Summering av trafikförsäkring:
Personskador – Trafikförsäkringen täcker och ersätter skador på såväl förare som medpassagerare som personer utanför det egna fordonet som blir skadade i samband med en olycka.
Skador på annan parts egendom – Trafikförsäkringen ersätter inte skador på ditt eget fordon vid en olycka. Däremot ersätter den skador på egendom som tillhör annan part, till exempel en medtrafikants fordon, stolpar eller staket som blir demolerade vid en olycka.
Krishjälp – En bilolycka kan i vissa fall vara en otäck och traumatisk upplevelse för den eller de som är inblandade. Hos de flesta försäkringsbolagen ingår därför krishjälp vid en olycka där du kan få ersättning för upp till tio besök hos psykolog om du skulle ha ett behov av det.
Trafikolycksfallsförsäkring – De flesta försäkringsbolag har en trafikolycksfallsförsäkring som ingår om du tecknar en trafikförsäkring eller högre nivå av bilförsäkring. Trafikolycksfallsförsäkringen ger inblandade personer i en olycka snabbare tillgång till vård. Trafikförsäkringen ger ekonomiskt ersättning för skador som uppstår på personer i samband med olyckan men trafikolycksfallförsäkringen ger mer omfattande ekonomisk ersättning för den typen av skador.
Som vi tidigare skrivit så kan samma nivå av försäkring skilja sig något åt mellan de olika försäkringsbolagen. Men vanligen ingår följande skydd i en halvförsäkring:
Trafikförsäkring
Stöldskydd
Brandförsäkring
Glasförsäkring
Allriskförsäkring
Maskin- och elektronikförsäkring
Räddningsförsäkring
Rättsskydd
Lite längre ner på den här sidan kan du läsa om vad varje typ av skydd innebär och omfattar.
Klicka här för att komma dit direkt!
En helförsäkring innehåller vanligtvis precis det som en trafikförsäkring och halvförsäkring innehåller, dock med ett tillägg om en vagnskadeförsäkring. Trafikförsäkringen står som ovan angett för skador på annan egendom än din egen bil, vill du däremot också att din egen bil skall skyddas vid en skada så skall du se till att din bil har en vagnskadeförsäkring. De flesta nya bilarna har idag tre års vagnskadeförsäkring som ingår vid bilens köp, under den tiden räcker det alltså i regel med en halvförsäkring men därefter bör du teckna en helförsäkring. Har du en bil som inte har varken en helförsäkring eller en vagnskadeförsäkring kan du bli helt utan ersättning för skador som uppstår på din egen bil vid till exempel följande fall:
Trafikolycka där du själv är vållande till olyckan
Skadegörelse på bilen
Vagnskadeförsäkringen täcker inte enbart trafikolyckor i form av kollisioner med andra fordon och skadegörelse utan även till exempel om du skulle köra i diket vid halka eller liknande. Den täcker också vid så kallad “annan yttre olyckshändelse” vilket kan vara om ett träd välter över bilen eller något blåser in i bilen vid kraftig vind.
Det finns även försäkringsbolag som applicerar en anna typ av modell för sina bilförsäkringar. Istället för att till exempel erbjuda halvförsäkring eller helförsäkring har vissa försäkringsbolag vad man kan kalla en standardförsäkring med ett grundskydd som du sedan får göra egna tillägg till för att få försäkringen helt anpassad efter dina egna önskemål.
Det kan utan tvekan löna sig att byta försäkring och försäkringsbolag, fastna inte vid ett och samma bolag utan våga utmana marknaden för att sänka din försäkringspremie. Försäkringsbolagen justerar med jämna mellanrum försäkringspremierna och då oftast till att bli mer kostsamma än tidigare. Bilen blir äldre och så även risken för skador och reparationsbehov, det här måste försäkringsbolagen givetvis täcka upp för och det sker givetvis genom höjda försäkringspremier. Så jämför kontinuerligt vad olika försäkringsbolag kan erbjuda dig för att försäkra bilen för att säkerställa att du har ett så kostnadseffektivt alternativ som möjligt.
Nej, din bil omfattas inte av skyddet från din hemförsäkring. Hemförsäkringen täcker precis som det låter ditt hem och till viss mån värdesaker som du tar med utanför hemmet men alltså inte bilen. Däremot är det en mycket bra idé att använda sig av samma försäkringsbolag för såväl din bilförsäkring som din hemförsäkring för att få en lägre premie på bägge försäkringarna. Med andra ord, samla dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag.
Vanligtvis ingår en räddningsförsäkring i både halvförsäkringar och helförsäkringar. Vill du vidare utvidga det skyddet kan du teckna en så kallad assistansförsäkring som ett tillägg till din ordinarie bilförsäkring. Assistansförsäkring tecknas vanligtvis inte hos det ordinarie försäkringsbolaget utan hos ett bolag som är speciellt inriktat på trafikassistans. Asisstansförsäkringar i sig är nästan samma sak som den räddningsförsäkringar som ingår i din ordinarie bilförsäkring med skillnaden att assistansförsäkringen täcker den självrisk du får betala vid en eventuell räddning. Därtill kan den ge dig ersättning om du har behov av en hyrbil i ett visst antal dagar ifall din bil skulle behöva besöka en verkstad. Vissa assistansförsäkringar ger till och med ersättning om du behöver ta in på hotell på grund av olyckan, till exempel om du är långt från ditt hem.
En del försäkringsbolag låter dig göra olika tillägg till din bilförsäkring om du önskar det, till exempel finns det olika tillägg som kan ge en antingen lägre eller helt eliminerad självrisk vid olyckor med vilt som älg eller rådjur eller uppsåtlig skadegörelse på bilen. Vidare finns det tillägg som ger olika nivåer av ersättningar för till exempel hyrbil, stilleståndsersättning, hotellövernattning, bilreparation på plats, skador på bilens inredning och låsöppning.
Dessutom finns det tilläggsförsäkringar som gör att självrisken på din vagnskadeförsäkring blir helt eliminerad om motparten i olyckan är ett känt utlandsregistrerad fordon.
I halvförsäkringar och helförsäkringar ingår ett stöldskydd, det gäller både vid tillgrepp och vid stöld. Den gäller både om gärningspersonen lyckas med att stjäla din bil samt om densamme misslyckas med detta men om det uppstår skador som en följd av stöldförsöket.
Viktigt att tänka på:
Stöldskyddet gäller inte om personen som stjäl/tillgriper sig bilen bor i samma hushåll som försäkringstagaren.
Stöldskyddet gäller inte om du frivilligt lämnat från dig bilens nycklar och personen som mottagit dessa försvinner med bilen. Var därför väldigt försiktig om du har för avsikt att sälja bilen och den eventuella köparen vill provköra bilen. Be köparen visa sin legitimation!
Skillnad mellan tillgrepp och stöld är att vid en stöld har gärningspersonen för avsikt att antingen sälja stöldgodset eller behålla det en längre tid, i det här fallet bilen alltså. Vid tillgrepp har gärningspersonen för avsikt att endast använda bilen under en kortare tid för att sedan överge den.
I både halvförsäkring och helförsäkring ingår en så kallad brandförsäkring som ger dig ersättning vid brandskador som kan uppstå vid till exempel brand, explosion eller åsknedslag.
I både halvförsäkring och helförsäkring ingår en så kallad glasförsäkring. Glasförsäkringen ger dig ersättning om de rutor som sitter runt om bilen skadas, till exempel om de spricker eller krossas helt och hållet. Den gäller endast för vindrutan, sidorutorna samt bakrutan och alltså inte eventuell taklucka/glastak. Glasförsäkringen omfattar även skador på tidigare nämnda rutor som uppstår genom stenskott. Glasförsäkringens självrisk baseras på hur omfattande skadan är, den blir till exempel oftast avsevärt lägre om skadan är så liten att glasrutan kan repareras istället för att helt bytas ut.
Skador på glasrutor som uppstår genom till exempel en krock eller skadegörelse på bilen ersätts inte av glasförsäkringen utan av andra skydd i din bilförsäkring.
Precis som med din hemförsäkring kan även din bilförsäkring innehålla en så kallad drulleförsäkring. Antingen ingår den vanligtvis hos försäkringsbolagets största och mest omfattande bilförsäkring, eller så tecknas den som ett extra tillägg. Drulleförsäkringen gäller endast när skadan är oförutsedd och uppstår plötsligt. Till exempel:
I både halvförsäkring och helförsäkring ingår en så kallad maskin- och elektronikförsäkring. Den avser att skydda och ge dig ersättning för olika tekniska delar av bilen, vilka komponenter som omfattas varierar mellan försäkringsbolagens bilförsäkringar. Exempel på delar som kan omfattas är drivlina och/eller AC. Maskin- och elektronikförsäkringen har ofta en gräns för hur gammal bilen får vara eller hur långt den får ha gått för att vara giltig.
OBS! Har du en bil som är direktimporterad kan det ibland medföra en betydligt högre självrisk vid maskinskador som omfattas av maskin- och elektronikförsäkringen. Ibland är det till och med dubbel självrisk för dessa bilar när det kommer till maskinskador.
I både halvförsäkring och helförsäkring ingår en så kallad räddningsförsäkring. Den ger dig ersättning om du till exempel befinner dig på annan ort än din hemort med din bil och den blir stulen, om din bil oförutsett blir skadad eller om du får motorstopp. Den gäller dock inte om motorstoppet uppstår på grund av brist på drivmedel i bilen. Räddningsförsäkringen ersätter även bärgning av bilen men till skillnad från assistansförsäkringar får du betala en självrisk vid bärgning.
I både halvförsäkring och helförsäkring ingår ett så kallat rättsskydd. Den kan till exempel tillämpas vid en tvist som uppstår vid en försäljning eller inköp av bilen i fråga. I bilförsäkringens rättsskydd utgår även ersättning om föraren till bilen skulle bli misstänkt i ett trafikrelaterat brottsmål, till exempel vid vårdslöshet i trafik med den försäkrade bilen. De olika försäkringsbolagen har olika maxtak för hur mycket rättsskyddet ersätter, upp till 400 000 kronor. De har även en lägsta gräns, är rättstvisten ett så kallat småmål är inte rättsskyddet giltigt. Dessutom måste du anlita ett ombud för att rättsskyddet skall vara giltigt.
För de flesta bilmärken finns det så kallad märkesförsäkringar, specifikt framtagna för bil från en viss tillverkare. Dessa försäkringar har ofta ett förmånligt pris. Nedan kan du se ett par exempel på olika biltillverkare som antingen erbjuder helt egna försäkringar eller har samarbeten med specifika försäkringsbolag för att erbjuda så kallade märkesförsäkringar.
Som alla vet är Volvo är givetvis ett av sveriges absolut vanligaste bilmärken. År efter år är Volvo i toppen när det gäller antalet nyregistrerade bilar.
Genom Volvos egen märkesförsäkring Volvia försäkring kan du få förmånliga erbjudanden på försäkring för din Volvo. Glöm dock inte att du inte kan samla andra försäkringar som till exempel hemförsäkring och genom det få lägre försäkringspremier, eftersom Volvia försäkring endast erbjuder försäkring för bilar.
Kia har, precis som BMW, ett samarbete med IF försäkringar. Kort och gott kallat Kia bilförsäkring.
Hos försäkringsbolagen har Kia ett gott renommé tack vare att de är kända för att ha god motorkvalité och få försäkringsärenden. Det har resulterat i att du som ägare till en Kia kan få bra pris på din försäkring.
BMW bilförsäkring, eller BMW originalförsäkring som den heter, är ett samarbete mellan BMW financial services samt IF försäkringar.
BMW originalförsäkring ger dig bland annat ersättning utan någon beloppsgräns vid stöld av fabriksmonterad utrustning såsom däck, fälgar, ratt och/eller GPS.
Tecknar du din BMW originalförsäkring genom en auktoriserad BMW återförsäljare får du dessutom de två första veckor med försäkringen helt gratis.
Som många andra biltillverkare så har Audi en egen märkesförsäkring i samarbete med ett specifik försäkringsbolag. Precis som BMW och Kia så har Audi (genom Volkswagen Finans Sverige AB) ett samarbete med IF försäkring, Audi försäkring. De erbjuder en skräddarsydd försäkring för dig som ägare till en Audi.
Mercedes-Benz Försäkring är ett samarbete mellan Mercedes-Benz Finans Sverige AB och IF försäkring, speciell framtagen för dig som Mercedes ägare. Genom deras bilförsäkring är du garanterad att det endast är Mercedes orginaldelar som används vid eventuella reparationer av din Mercedes.
Volkswagen är en av absolut sveriges vanligaste bilar, de har i flera år legat i topp tillsammans med Volvo när det kommer till antalet nyregistrerade bilar i Sverige per år. Volkswagen försäkring är ett samarbete mellan Volkswagen Finans Sverige AB och IF försäkring.
Skulle du köra din bil längre än du uppgett till försäkringsbolaget kan du få en lägre ersättning vid en eventuell olycka eller skada. Den generella uppfattningen är att du inte får en lägre ersättning vid en skada om du har din bilförsäkring hos samma försäkringsbolag under flera år och endast kör för många mil ett år. Skulle det däremot visa sig att detta har skett systematiskt under flera år så kan din ersättning bli avsevärt lägre om olyckan skulle vara framme. Var därför ärlig när du fyller i ansökan till din bilförsäkring, annars kan det stå dig dyrt i ett senare skede.
Bilförsäkringen blir dyrare desto yngre bilägaren/föraren är då personer som är yngre enligt försäkringsbolagen löper större risk att råka ut för en olycka i trafiken. Anledningen till att det anses vara en större risk låter vi vara osagt, men faktum kvarstår att en bilförsäkring är dyrare för en yngre förare. Om du är äldre än 26 är det många försäkringsbolag som ber dig vid din offertförfrågan att svara på en fråga huruvida någon person eller flera personer under 26 kommer att låna din bil och köra den. Det är mycket viktigt att du svarar ärligt på den frågan, då till exempel din självrisk kan bli avsevärt högre om olyckan skulle vara framme och det visar sig att en person under 26 framfört bilen vid olyckstillfället trots att du svarat att ingen i den ålder kommer att köra bilen.
Enligt lagen måste din bil ha en giltig bilförsäkring för att framföras, då som lägst en trafikförsäkring. Äger du en bil som är påställd men saknar giltig försäkring kommer du att få en dyr faktura från trafikförsäkringsföreningen för deras trafikförsäkring, kostnaden för deras trafikförsäkring uppgår idag till 160 kronor per dygn för en privatbil.
Din bil måste alltid ha en giltig bilförsäkring så länge den är påställd. Det är mycket viktigt att du tänker på att teckna en försäkring direkt när du köpt en bil så att den är giltig från första dagen du brukar bilen, glömmer man detta kan det bli en mindre ekonomisk katastrof om olyckan skulle vara framme och en giltig bilförsäkring saknas.
När du tecknar en hemförsäkring kan du få en lägre premie om du har vidtagit åtgärdet för att höja säkerhet, till exempel genom att ha ett giltigt hemlarm som är kopplat till larmcentral och/eller en säkerhetsdörr. Samma sak är det med bilförsäkringar och det gäller främst bilar som anses vara extra stöldbegärliga. Till exempel kan du få en lägre premie om du har en så kallad GPS tracker installerad i bilen eller om bilen är utrustad med billarm.
En digital bilförsäkring är en ny typ av försäkring, även kallad smart bilförsäkring. Betalningsmodellen ser ut som så att du betalar för hur mycket du använder bilen och hur du faktiskt använder den. Ett exempel är Payload som erbjuder en bilförsäkring där du endast betalar en låg fast månadskostnad för att ha försäkringen, därefter betalar du en rörlig kostnad utefter hur många mil bilen körs. Payload hämtar in datan genom att antingen skicka en bilbox som du installerar i din bil alternativt genom att koppla upp sig direkt till din bil om du har bil en som klarar det. Uppkopplingen låter också Payload veta hur du faktiskt kör, vilket gör att de belönar dig med en lägre kostnad för din försäkring om du anses köra på ett säkert sätt.
Har du en helt ny bil behöver du i regel inte ha en helförsäkring, då räcker det nämligen med en halvförsäkring. Detta då bilar som är upp till tre år gamla vanligtvis har en vagnskadegaranti som gäller i tre år från att bilen är ny. Vagnskadegarantin avser att skydda skador på ditt egna fordon, precis som namnet antyder. I en helförsäkring är det precis detta som är skillnaden mot en halvförsäkring. I en helförsäkring ingår nämligen en vagnskadeförsäkring och det är precis den försäkringen som saknas i en halvförsäkring.
Den vagnskadegarantin som ingår vid köp av en helt ny bil gäller vanligtvis i tre år. Tiden räknas från den dagen som bilen blev registrerad första dagen. Den gäller alltså inte från den dagen som bilen faktiskt rullar ut från bilhallen och börjar användas.
När du jämför bilförsäkring på Insury.se kostar det dig ingenting. Insury är en kostnadsfri tjänst för dig som användare och kommer alltid att vara det.
Om du inte har tänkt bruka din bil under en period eller längre tid kan du ställa av den hos transportstyrelsen. Då sparar du pengar genom att du inte behöver betala fordonsskatt för den period som du inte använder bilen. Vill du ytterligare spara pengar så kan du ha en garageförsäkring, även kallad avställningsförsäkring. Den skyddar bilen under tiden som den står förvarad och inte används, till exempel om du skulle få ett inbrott eller liknande.
Tänk på att du absolut inte får använda bilen i trafiken om bilen är avställd, det kan resultera i böter och beslagtagna registreringsskyltar.
Med hjälp av vår jämförelsefunktion kan du hitta till exempel en billig hemförsäkring. Via våra andra jämförelsetjänster som till exempel Låny.nu kan du ytterligare sänka dina fasta månadskostnader genom att jämföra olika långivare och hitta det bästa lånet som passar dig.